“Nə yeyirsənsə, osan” deyimi təkcə fiziki sağlamlığımıza deyil, zehni fəaliyyətlərimizə də aiddir.
"Olimpnews.az" Tribunainfo.az-a istinadən xəbər verir ki, nevroloq doktor Ramon Velazquez deyir ki, 5 məşhur və istehlak edilən qidalar beyin funksiyalarına dağıdıcı təsir göstərir və əslində beyni yeyir.
Mind Lab Pro vitamin-dərman şirkətinin məsləhətçisi olan Dr. Ramon Velazquez deyir ki, 60-70 yaşlarında beynimizin necə işləməsi 30-40 yaşlarımızda necə yediyimizlə müəyyənləşir.
Velazkesə görə, maksimum performansa nail olmaq üçün bu 5 qidadan mümkün qədər uzaq durmalıyıq.
Hazır yeməklər, lazımsız qidalar və rəfdə dayanıqlı məhsullar tez-tez əlavələr, süni dadlandırıcılar və konservantlarla yüklənir. Dr. Bu növ qidalar beyindəki hüceyrə əlaqələrini zəiflədir və iltihabı artırır, Velazquez deyir: “Həddindən artıq işlənmiş qidaların istehlakı ümumi idrak qabiliyyətinin zəifləmə sürətini 28 faiz artıra bilər”.
Balığın tərkibindəki omeqa-3 yağ turşuları sayəsində beyin dostu olduğu bilinir. Lakin köpəkbalığı, qılınc balığı və ton balığı kimi iri yırtıcı balıqlar yüksək civə tərkibi ilə sinir sisteminə zərər verə bilər: “Civə qan-beyin baryerini keçə və nevroloji funksiyanı poza bilər, bu da uzunmüddətli zehni geriliyə səbəb ola bilər”.
Manqalda bişmiş ətlər və ya həddindən artıq qızardılmış qidalar Advanced Glycation Products (AGEs) adlı zərərli birləşmələri ehtiva edir. Bu maddələr beyində oksidləşdirici stress və iltihabı tətikləyərək, Alzheimer kimi nevroloji xəstəliklərə yol aça bilər: “Tipor desertləri, qovrulmuş ətlər və ya qızardılmış düyü kimi qidalar zamanla beyində lövhə əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər”.
Pəhriz məhsullarında tez-tez istifadə edilən süni dadlandırıcılar bağırsaq mikrobiotasına mənfi təsir göstərə bilər. Bu, beyin və bağırsaq arasındakı əlaqəni poza, zehni funksiyanı ləngidə bilər: “Süni dadlandırıcılar iltihabı artıra bilər ki, bu da neyrodegenerativ xəstəliklərə səbəb ola bilər”.
Həddindən artıq spirt istehlakı, xüsusən də prefrontal korteksə təsir edərək, qərar vermə və düşünmə qabiliyyətlərini zəiflədə bilər. Doktor Velazquezin sözlərinə görə, spirt uzun müddət ərzində beyin həcminin azalmasına səbəb olur: “Beyin çox möhkəm bir orqan olsa da, düzgün olmayan qidalanma ilə gələn iltihablara qarşı həssas ola bilər”.
Doktor Velazquez bildirir ki, ailəsində Alzheimer və ya demans olan insanlar qidalanmalarına daha çox diqqət yetirməlidirlər: “Sağlam beyin üçün tək yaxşı qidalanma kifayət deyil; idman, yuxu və zehni stimullaşdırma da bu tarazlıq üçün vacibdir”.
Diyetoloq Eva de Angelis də bu siyahının mübaliğəsiz dəyərləndirilməsi lazım olduğunu xatırladaraq əlavə edir: “Arada qızardılmış yeməklər yemək dünyanın sonu deyil. Önəmli olan ümumi qidalanmanızın sağlam və balanslı olmasıdır”.